
Schimmelkaas maakt keuken schoon
Schimmels van een doodgewone Roquefortkaas kunnen de zelfreinigende materialen van de toekomst, zoals aanrecht- en tafelbladen, mogelijk maken. Dat schrijft Discovermagazine.com woensdag.
Zwitserse wetenschappers ontdekten dat geknoeid afval vanzelf opgeruimd wordt als ze de kaasschimmels opsluiten tussen twee lagen plastic waarvan de bovenste laag poreus is. Op die manier kan de schimmel zich niet verspreiden, maar kan hij wel bij de voedingsstoffen via de gaatjes.
Het opruimen duurde twee weken, maar het idee zou een hygiënische aanvulling zijn op de normale schoonmaak van met name moeilijk bereikbare hoekjes, kieren en gaten in bijvoorbeeld keukens. Ook als er niet geknoeid wordt, blijft de schimmel leven in een soort slapende staat. Zodra voedselresten in de buurt zijn dan komen ze weer in actie.
De onderzoekers proberen nu ook andere soorten schimmels in het materiaal te verwerken die ook bacteriën kunnen doden en opruimen.